Vanuit Buitensporig Zorg willen we een andere vorm van zorg bieden: professioneel, specialistisch én betrokken: vanuit verbinding met wat cliënten echt willen en echt nodig hebben. Hiermee overstijgen we (zowel in werkwijze als financiering) de hokjes van de reguliere geestelijke gezondheidszorg. En kunnen we (potentiële) thuiszitters veel eenvoudiger en doeltreffender helpen om hun spoor te hervinden – tegen veel lagere maatschappelijke kosten. Ook jongeren die in de reguliere GGZ zijn vastgelopen.
Buitensporig Zorg is voortgekomen uit het werk van Taru Anne van den Born. Opgeleid als psycholoog en ambachtelijk smid, begon hij in 2010 als zzp’er thuiszittende jongeren te helpen om hun spoor te hervinden. Het aantal aanvragen nam snel toe. Daarom schakelde hij steeds vaker anderen in. In 2018 zette hij deze losse samenwerking tussen zzp’ers om in een besloten vennootschap met de naam Buitensporig Zorg. Het ‘ik’ werd een ‘wij’.
Inmiddels werken we met een groeiend team van zorgprofessionals. Om zo goed mogelijk de verbinding te maken met onze cliënten, zijn veel van onze medewerkers zelf ervaringsdeskundig op één of meer van de thema’s waarmee we ons bezighouden: hoogbegaafdheid, ASS, ADHD, of thuiszitten van school of werk.
Partners
We werken dagelijks samen met de drie andere zelfstandige ondernemingen die zijn voortgekomen uit Taru’s werk voor thuiszitters. Bij Smederij Zwolle en spellenwinkel The Fantasy Realm kunnen onze cliënten terecht voor dagbesteding en het opbouwen van een sociaal netwerk. In overkoepelende onderneming Slimme Streken houdt Taru zich bezig met de ontwikkeling van nieuwe initiatieven voor thuiszitters. In 2020 wonnen we hiermee een IGNITE-award voor sociale ondernemingen.
Hiernaast werken we samen met verschillende externe partners. Zo zijn we actief lid van zorgcoöperatie Klaver4You en Stichting SocialEnterpriseNL en werken we nauw samen met andere ondernemingen binnen sociale broedplaats Buitengoed de Herfte, waar onze smederij gevestigd is.
Ik coach en begeleid individuele cliënten, zorg voor de verbinding met onze partnerondernemingen The Fantasy Realm en Smederij Zwolle en ontwikkel ons werk verder onder de vlag van Slimme Streken.
Want eigenlijk begint dit verhaal nog eerder: met een depressie op mijn zeventiende. Ik zocht psychologische hulp in de GGZ en daarbuiten, maar niks werkte echt. Pas toen ik een opleiding lichaamsgerichte therapie ging volgen én een opleiding tot ambachtelijk smid, verdween mijn depressie naar de achtergrond. Mijn somberheid bleek een symptoom van hoe ik mijn dagen vulde. Een teken dat ik uit verbinding was geraakt met wat ik echt wilde en nodig had.
Ik hoop met mijn werk nog veel jongeren die vastlopen te kunnen helpen om ook weer de in verbinding te komen met wat ze echt willen. En om dat stap voor stap in de wereld te zetten.
Ik begeleid cliënten één-op-één, doe gezinsbegeleiding en geef advies aan scholen. Hierbij maak ik gebruik van mijn opleidingen tot angst- en autismebegeleider en HBO toegepaste psychologie.
Dankzij Buitensporig Zorg ben ik de hulpverlener geworden die ik zelf nooit heb gehad. Ik hoor vaak van cliënten dat ze zo blij zijn dat ze zich bij ons niet als nummertje behandeld voelen. Onze manier van werken is voor jongeren vaak echt een verademing. Daardoor gaan ze vaak voor het eerst ook weer openstaan voor hulp. Ik denk dat we daarmee echt iets wezenlijks bijdragen.
Ik begeleid de cliënten die dagbesteding volgen bij The Fantasy Realm. Deze spellenwinkel heb ik samen met Taru opgezet en uitgebouwd tot de fijne plek die het nu is.
In die tijd heb ik ontdekt hoe belangrijk het dan is dat je de tijd en ruimte krijgt om weer een ritme op te bouwen. En dat je een plek hebt waar je dingen samen met anderen kunt doen, zonder dat je meteen iets hoeft te presteren.
Ik ben er trots op dat ik met mijn huidige werk een plek kan bieden waarin dit allemaal samenkomt.
Ik begeleid de dagbesteding bij Smederij Zwolle, naast mijn taak als werkplaatschef. Ik bewaar de rust en overzicht, draag het smeedvak over, help passende opdrachten kiezen en ben voor iedereen het eerste aanspreekpunt.
Kort daarna werd ik gevraagd of ik bij Smederij Zwolle en Buitensporig Zorg wilde komen werken. Ik heb geen moment getwijfeld. De vrijheid, de afwisseling, elke dag lekker bezig en de combinatie van ambacht en zorg… ik voel me hier als een vis in het water. En ik ben er trots op dat we mensen hier zo’n fijne, veilige en ontspannen plek kunnen bieden.
Ik begeleid individuele cliënten, geef advies aan scholen en maak de vertaalslag van individuele begeleiding naar de dagbesteding op de smederij.
Hierbij maak ik gebruik van mijn kennis van de opleiding toegepaste psychologie. In de toekomst wil ik mij graag verdiepen in schema- of systeemtherapie.
Ik ben werkzaam bij alle vier de ondernemingen van Taru van den Born, waar ook Buitensporig Zorg onder valt. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor de boekhouding, (zorg)facturatie en loonadministratie en zorg dat mijn collega’s zich kunnen focussen op het geven van goede, passende zorg aan onze cliënten.